Τι είναι η υγραεριοκίνηση

Η υγραεριοκίνηση θεωρείται δικαίως η πλέον ασφαλής και φιλική μορφή ενέργειας για το περιβάλλον. Χρησιμοποιείται για την κίνηση οχημάτων ήδη από την δεκαετία του 1940 στην Ευρώπη και επίσημα από το 1981 στην Ελλάδα για τα ΤΑΞΙ. Από το 1999, ωστόσο, νομιμοποιήθηκε για το σύνολο των οχημάτων. Χρησιμοποιείται πια από χιλιάδες αυτοκίνητα και λεωφορεία σε ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει καταγραφεί ατύχημα από υγραέριο, όπως συμβαίνει με άλλα καύσιμα.

 

Τι είναι το υγραέριο;

Το υγραέριο ή Υγροποιημένο Αέριο Πετρελαίου (Liquified Petroleum Gas ή LPG), είναι ένα μίγμα προπανίου (C3H8) και βουτανίου (C4H10). Στην πράξη το υγραέριο είναι ένα εναλλακτικό καύσιμο 109-116 οκτανίων.

Το LPG παράγεται κατά την εξόρυξη και ξήρανση του φυσικού αερίου και τη διύλιση πετρελαίου και αποτελεί πηγή ενέργειας για πολλαπλές εφαρμογές: από οικιακή χρήση μέχρι βιομηχανία και φυσικά ως εναλλακτικό καύσιμο στα αυτοκίνητα (υγραεριοκίνηση).

Σε αντίθεση με το φυσικό αέριο, το υγραέριο έχει τη δυνατότητα να παραμένει σε αέρια κατάσταση σε συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης, αλλά να υγροποιείται εύκολα υπό μέτρια πίεση (2bar), με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμο για τη μεταφορά και την αποθήκευσή του!

 

Πόσο διαδεδομένο είναι στις υπόλοιπες χώρες;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ιταλία, στην οποία υπολογίζονται πάνω από 1 εκατομμύριο οχήματα με υγραέριο στους δρόμους. Οι αντίστοιχοι αριθμοί στη Μ. Βρετανία και την Αυστραλία είναι 40.000 και 500.000, ενώ στην Ιαπωνία ως υγραεριοκίνητα υπολογίζονται περίπου το 90% των οχημάτων ταξί.